Werkt rTMS altijd?

Nee, net als medicatie en psychotherapie helpt rTMS niet bij iedereen. We kunnen op dit moment helaas nog niet goed voorspellen bij wie de behandeling wel en bij wie deze niet zal aanslaan. We kunnen wel stellen dat rTMS goed is onderzocht en als een effectieve en veilige behandeling voor depressie wordt erkend door o.a. de Nederlandse Zorgautoriteit. Zij adviseren de zorgverzekeraars in Nederland over de vergoeding van therapieën. rTMS is door wetenschappers zeer uitgebreid onderzocht op effectiviteit en veiligheid. Onderzoeken rapporteren een succespercentages oplopend tot 66%. Ter vergelijking: bij antidepressiva is dat ongeveer 30 %.

Wanneer na de eerste 10 sessies onvoldoende effect optreedt, schakelen we over op een ander behandelprotocol. Daarbij wordt achtereenvolgens op twee punten van het hoofd gestimuleerd, aan beide kanten met een andere frequentie. Dat verhoogt de kans op bijwerkingen enigszins, maar mogelijk ook de kans op verbetering.

We lichten u van tevoren goed in over factoren die de kans op succes beïnvloeden. Actueel misbruik van alcohol of drugs, en gebruik van benzodiazepinen staat succes in de weg. Mensen die naast hun depressie nog veel andere problemen hebben, zoals bijvoorbeeld een onbehandeld trauma, ernstige suïcidaliteit, of een ernstige persoonlijkheidsstoornis, adviseren we om daar eerst behandeling voor te zoeken. Eventueel kan daarna alsnog gestart worden met rTMS.