rTMS bij dwangklachten (OCS)

Dwangstoornis, of obsessief-compulsieve stoornis (OCS), is een veel voorkomende, chronische en langdurige aandoening waarbij een persoon last heeft steeds terugkerende gedachten (obsessies) en / of gedragingen (dwanghandelingen). De handelingen beïnvloeden het dagelijks leven, omdat ze veel tijd en energie kosten. 

Repetitieve transcraniële magnetische stimulatie (rTMS) is een innovatieve behandeling voor cliënten met dwangklachten (OCS). Het is een niet-invasieve therapie die magnetische pulsen gebruikt om de hersengebieden te “kalmeren” die obsessies en compulsies veroorzaken. Specifiek is de stimulatie gericht op de supplementary motor area (SMA).

rTMS is een veilig en effectief alternatief voor traditionele behandelingen, daarnaast heeft rTMS minder bijwerkingen dan medicatie.

dwangklachten

Heeft u vragen over de rTMS behandeling voor dwangklachten?

  Behandeltraject (OCS) dwangklachten

  Het voordeel van deze behandeling is dat rTMS zich alleen richt op het hersencircuit dat bij uw aandoening betrokken is. Door deze specificiteit voorkomt rTMS dat hersengebieden die niet betrokken zijn bij OCS onnodig geactiveerd worden.

  De volledige rTMS-behandeling bij dwangklachten (OCS) duurt 20-30 sessies, waarbij tenminste twee sessies per week plaatsvinden. Het totale traject duurt dus 10-15 weken. Tijdens de stimulatie vindt ook cognitieve gedragstherapie plaats. Sessies duren elk 45 minuten.

  Wanneer is rTMS niet of minder geschikt voor u?

  • als u epilepsie heeft/in de familie heeft
  • als u een herseninfarct heeft gehad
  • als u zwanger bent
  • als u neurochirurgie heeft ondergaan
  • als u metalen implantaten in het hoofd heeft (niet in de mond), die magnetiseerbaar zijn
  • ernstig middelenmisbruik