Artikelen over rTMS

1) De combinatie van rTMS en gesprekstherapie resulteerde in 66% respons en 56% remissie aan het einde van de behandeling.

2) 1 Hz rechts of 10 Hz links op het voorhoofd is even effectief

rTMS ook effectief is in het behandelen van een obsessieve compulsieve stoornis (OCS). Laagfrequente (1 Hz) stimulatie op de supplementary motor area (SMA) biedt de grootste effectiviteit. De therapeutische effecten van rTMS lijken ook na de behandeling op lange termijn aan te houden.

Een samenvatting van de (significant) klinische effecten van rTMS in patiënten met verscheidene psychiatrische en neurologische klachten (o.a. depressie, pijn, fibromyalgie, PTSS, OCS, ziekte van Parkinson en MS). Dit review presenteert richtlijnen voor het gebruik van rTMS.

Neuroimaging laat zien dat bij depressie twee hersennetwerken belangrijk zijn: het ‘salience network’ voor cognitieve controle en het ‘ventro-medial network’ belangrijk bij emoties en beloning. Deze netwerken zijn verstoord in depressie, rTMS kan dit weer herstellen.

Interessant artikel waar wordt gepleit dat rTMS een eerste keuze moet worden voor de behandeling van depressie. Dit zou betekenen dat iemand geen eerdere behandelingen (zoals medicatie) meer hoeft te proberen voordat rTMS wordt vergoed.

Dit artikel biedt bewijs voor een aanhoudend klinisch effect van acute rTMS. Om de het effect te behouden kunnen onderhoudsbehandelingen helpen.