Coronavirus en Depressie

Het coronavirus heeft gezorgd voor een tijd van onzekerheid en instabiliteit. Misschien ben je je werk kwijtgeraakt, heb je financieel geleden of vraag je je af of de economie zich ooit zal herstellen. Je kunt je gestrest en losgekoppeld voelen door sociale isolatie, de afwezigheid van naasten of de dood van een geliefde. Het leven in tijden van coronavirus kan een grote invloed hebben op je mentale gezondheid.

Alles kan somber en tragisch aanvoelen als je worstelt met een depressie. Dit zal je denkvermogen verminderen en je motivatie uitputten. Juist in tijden van corona is het des te belangrijker om te weten wat je kunt doen tegen depressieve symptomen, of hoe je hiermee om kunt gaan.

Hoe Coronavirus depressie beïnvloedt:

Coronavirus heeft invloed op depressieve klachten vanwege de volgende factoren:

  • Isolatie en depressie
  • Onzekerheid en depressie
  • Ongezonde coping-mechanismen
Corona virus en depressie
Covid 19 en depressie

Hoe Coronavirus depressie beïnvloedt:

Isolatie en depressie
Sociale interactie is noodzakelijk voor mensen, aangezien we sociale wezens zijn. Het gebrek aan genegenheid, hulp van anderen en nauwe communicatie met familieleden en vrienden kan bijdragen aan het ontstaan van een depressie of de bestaande symptomen verergeren.

Onzekerheid en depressie
Een dramatische verandering in je leven, zoals een familielid die overlijdt of het verliezen van je baan, kan zorgen voor pijn en kwetsbaarheid. Door de coronapandemie kan je sneller bloot worden gesteld aan deze stressfactoren.

Ongezonde coping-mechanismen
Het isolement, de spanning en de frustratie om opgesloten te zitten, en onzekerheid kunnen bijdragen aan schadelijke coping-mechanismen. Misschien maak je misbruik van verdovende middelen of zelfzorggeneesmiddelen om je angst en spanning onder controle te houden. Hoewel dergelijke benaderingen een vluchtige oplossing kunnen opleveren, kunnen ze de klachten van depressie op lange termijn verergeren.

Behandeling van depressie

De volgende therapieën kunnen worden gebruikt voor de behandeling van depressie:

Gesprekstherapie
Je kunt je altijd wenden tot een professionele gezondheidswerker, zoals een psychiater of een psycholoog. Als je echter niet naar je therapeut kunt, zijn virtuele therapiesessies ook beschikbaar en deze zijn net zo effectief als de reguliere therapiesessies.

Repetitieve transcraniële magnetische stimulatie (rTMS)
Tijdens een rTMS-behandeling wordt een elektromagnetische spoel boven je voorhoofd geplaatst. De elektromagneet wekt een magnetisch veld op dat hersencellen activeert, specifiek in het gebied waar de stemming en stress worden beïnvloed. Door de rTMS wordt communicatie tussen hersengebieden verbeterd die betrokken zijn bij emotie regulatie. rTMS is zeer effectief bij het behandelen van een depressie en heeft daarnaast vrijwel geen bijwerkingen. rTMS-therapie wordt meestal geïmpliceerd wanneer gesprekstherapie met een psycholoog niet voldoende lijkt.

Leven en overleven in een pandemie zoals corona kan behoorlijk vermoeiend zijn voor je geestelijke gezondheid. Zo kan er angst en ongerustheid ontstaan over de gevolgen van het virus in de toekomst. Heb jij last van depressieve klachten of heb je het idee dat het erger wordt? Dan kun je altijd kiezen voor een rTMS-behandeling.